Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Χάρισε μου μια αγκαλιά....δώσε μου πολλά φιλιά.....!!!!

Το ταξίδι της φιλίας μας....



Αφήνουμε σε μια γωνιά πολλές έγχρωμες εικόνες που απεικονίζουν παιδιά, μεγάλους και ζωάκια  σε τρυφερές στιγμές μιας όμορφης φιλίας.Επιλέγουμε μια γωνιά όπου τα παιδιά εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον.Παρατηρούμε αν επεξεργάζονται το υλικό και τα σχόλια που κάνουν βλέποντας τες.

Έξω από τη τάξη μας αφήνουμε ένα κουτί στο οποίο έχουμε βάλει ένα γράμμα,,,Η εκπαιδευτικός τυχαία ανακαλύπτει το κουτί και το φέρνει μέσα στη τάξη..Τι να υπάρχει άραγε μέσα;

Διαβάζουμε το γράμμα....

"Πόσο όμορφα αισθάνομαι όταν βλέπω τους φίλους μου,πόσο χαρούμενος νιώθω κάθε φορά που τους αγκαλιάζω και τους δίνω ένα φιλί.Η καρδούλα μου γεμίζει  με διάφορα χρώματα κάθε φορά που τους συναντάω στο σχολείο ή όταν παίζω μαζί τους.Κοκκινίζει από αγάπη, πρασινίζει από ελπίδα και αισιοδοξία,κιτρινίζει και καμιά φορά όταν λιγάκι στεναχωριέμαι...δεν αλλάζει όμως τίποτα μέσα μου...Οι φίλοι μου με "ταξιδεύουν" σε όμορφες στιγμές, σε πολύχρωμα όνειρα,με κάνουν να φαντάζομαι και να ανακαλύπτω όταν παίζουμε μαζί........ανακαλύπτω την ομορφιά της φιλίας...!!!
Αυτό με λίγα λόγια είναι το δικό μου "Ταξίδι της φιλίας"...

Αφιερωμένο σε όλους τους φίλους μου!!!!

Άγνωστος αποστολέας...

Α. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας πουν ποιο μπορεί να είναι ο αποστολέας αυτού του γράμματος και γιατί επέλεξε να μας στείλει αυτό το γράμμα.
Μήπως είναι κάποιος φίλος μας, μήπως κάποιος από εμάς;;;;

Τα παιδιά ξεκινούν να κάνουν υποθέσεις και επιλέγουμε μια κοινή απάντηση..

Στη συνέχεια...συζητάμε για τη σπουδαιότητα της φιλίας στη ζωή μας.Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μας μιλήσουν για τους φίλους τους, για όμορφες στιγμές που έχουν να θυμούνται, για τα συναισθήματα τους κάθε φορά που βλέπουν τους φίλους τους, ενώ τέλος αναφερόμαστε σε λέξεις που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν με τη φιλία(χαρά,αγάπη,αλληλοβοήθεια,κατανόηση,υπομονή κλπ.).

Β. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να σχηματίσουν μία αλυσίδα,πιασμένα χέρι με χέρι σε κύκλο.
Ας μεταφέρουμε το μήνυμα της φιλίας...Στο κύκλο πιάνεται και η εκπαιδευτικός,η οποία ξεκινάει να "μεταφέρει" το μήνυμα σφίγγοντας ελαφρά το χέρι του παιδιού που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.Έπειτα το παιδί κάνει το ίδιο στο παιδί που βρίσκεται δίπλα του.
Σκοπός είναι το μήνυμα να έρθει στην εκπαιδευτικό,δίνοντας το το παιδί που βρίσκεται στα αριστερά της.
Αφού μεταφέραμε το μήνυμα της φιλίας,το κάθε παιδί λέει ένα χρώμα που θεωρεί ότι ταιριάζει στη φιλία.Σχηματίζουμε ομάδες με το ίδιο χρώμα.
Επιλέγουμε ένα ορχηστρικό μουσικό κομμάτι και οι ομάδες κινούνται στο χώρο πιασμένες χέρι χέρι.
Μόλις η μουσική σταματήσει θα πρέπει η κάθε ομάδα να αυτοσχεδιάσει και να φτιάξει με το σώμα της ένα γλυπτό που να συμβολίζει την αγάπη.Δίνουμε μερικά παραδείγματα..


Παραδείγματα μέσα από εικόνες







Γ. Βάζουμε μία χορευτική μουσική,ενθαρρύνοντας τις ομάδες να χορέψουν.Μόλις σταματήσουμε τη μουσική δίνουμε μία οδηγία: ακουμπήστε τις μυτούλες σας,ακουμπήστε το μέτωπο με κάποιο μέλος από άλλη ομάδα,ακουμπήστε τη πλάτη στη πλάτη ενός φίλου σας από την ίδια ομάδα,αγκαλιαστείτε όλοι μαζί,ακουμπήστε τα γόνατα σας όλοι μαζί και χοροπηδήστε..

Στη συνέχεια καθόμαστε σε ένα κύκλο..Το κάθε παιδί βάζει στο μυαλό του κάποιο φίλο του μέσα από τη τάξη.Με τη σειρά τα παιδιά καλούνται να μας περιγράψουν το φίλο τους.Οι υπόλοιποι προσπαθούν να βρουν ποιος είναι ο αγαπημένος φίλος....

Δ.Μοιράζουμε χαρτιά και είδη ζωγραφικής.Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν τους φίλους τους και όμορφες στιγμές που έχουν να θυμούνται..Τυλίγουμε τις ζωγραφιές σαν πάπυρο και τις βάζουμε σε μία τσάντα..Αυτό είναι το δικό μας ταξίδι στη φιλία..Αφήνουμε τη τσάντα έξω από τη τάξη.Ίσως ο άγνωστος αποστολέας έρθει να τις πάρει και τις δείξει και σε άλλα παιδιά,μεταφέροντας τις όμορφες στιγμές της δικής μας φιλίας.

Ξαπλώνουμε σε χαλάκι και με τη συνοδεία μίας απαλής μουσικής φανταζόμαστε το "ταξίδι" της δικής μας φιλίας..Κλείνουμε τα μάτια μας και αφήνουμε τη σκέψη μας να "ταξιδέψει"..
Μόλις "γυρίσουμε" αναφερόμαστε στην εμπειρία μας και που μπορεί να πήγε η τσάντα με τις ζωγραφιές μας..

Υστερόγραφο:Φυσικά η τσάντα δεν υπάρχει έξω,αλλά ένα γράμμα μας περιμένει...

Γράμμα: Είμαι ο άγνωστος φίλος σας!!! Σας ευχαριστώ για τις όμορφες ζωγραφιές και για το μήνυμα που μου δώσατε για το τι σημαίνει φιλία και τι σημαίνει "διασκεδάζω", "χαίρομαι", "γελάω", "αγαπώ" τους φίλους μου!!!

Σας ευχαριστώ πολύ!!!!



Τέλος... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου