Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!!

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κάθε χρόνο από τις 6-8 Ιανουαρίου γίνονται τα Ραγκουτσάρια. Μεταμφιέζονται όλοι οι κάτοικοι με τρομακτικές μάσκες, ώστε να τρομάζουν τους καλικάντζαρους και να ξορκίζουν το κακό από την πόλη τους.Όλοι μαζί οι κάτοικοι συγκεντρώνονται  στη πλατεία και ενώνονται σε "μπουλούκια".Τραγουδούν και χορεύουν όλη μέρα.
Αυτό το έθιμο αναβιώνει και σε άλλες πόλεις και χωριά όπως στα Τρίκαλα και στη Καρδίτσα με το όνομα "Ροκατζάρια"

ΚΟΖΑΝΗ
Στη Σιάτιστα Κοζάνης γιορτάζουν τα Μπουμπουτσάρια. Η γιορτή αυτή προέρχεται από τις γιορτές που γίνονταν για να τιμηθεί ο θεός Διόνυσος. Ανήμερα των Θεοφανίων συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και χορεύουν στους δρόμους της πόλης. Στη γιορτή αυτή ξεχωρίζουν φιγούρες όπως η νύφη, ο γιατρός, ο γκέκας,ο αρματολός και ο τρελός του χωριού με τα κουδούνια.Τα παιδιά λένε τα κάλαντα στους δρόμους: "Και βάλε το χεράκι σου στην αργυρή σου τσέπη κι αν έχεις γρόσια δώσ' μας, τα φλουριά μην τα λυπάσαι.."

ΠΙΕΡΙΑ
Στα Καταφιώτικα Πιερίας,συναντούμε τους Προδρομίτες, μια γιορτή με βαθιές ρίζες. Στις 6 Ιανουαρίου οι γιορταστές κρεμούν στο λαιμό τους αρμαθιές από ξερά σύκα, ενώ οι πιο μικροί κρατάνε τροβάδες(σακούλες) για να βάλουν τα δώρα που θα πάρουν. Πηγαίνουν στην εκκλησία και παίρνουν την ευλογία του παπά, ενώ στη συνέχεια περνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εδώ γιορτάζουμε το έθιμο των Φωταράδων με τους κατοίκους να χορεύουν και να τραγουδούν τα κάλαντα των Φώτων. Στη μέση του χορού υπάρχει ένα λουκάνικο και όσοι είναι έξω από το χορό προσπαθούν να το πάρουν, αλλά οι χορευτές υπερασπίζονται τη λιχουδιά με κάθε τρόπο. Όποιος καταφέρει να πιάσει το λουκάνικο, τότε οι Φωταράδες σταματούν να χορεύουν και συνεχίζουν οι κάτοικοι το χορό  ώσπου να κουραστούν.Κερνούν τοπικό κρασί, λουκάνικα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού.

ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΑ
Είναι γνωστό το έθιμο των Αράπηδων, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται με κουδούνια και προβιές ζώων,χορεύουν, τραγουδούν ολημερίς και αναβιώνουν σκηνές από την εποχή του Μεγαλέξανδρου, διώχνοντας όμως τους καλικάντζαρους και τα κακά πνεύματα.Οι Αράπηδες ήταν οι πολεμιστές του Μεγαλέξανδρου που κατάφεραν να διώξουν τους ελέφαντες του εχθρικού στρατού.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

ΣΚΥΡΟΣ
Στο νησί  γνωρίζουμε το έθιμο με το όνομα "Κουδουνάτοι", ένα αποκριάτικο έθιμο.Μόλις ξεκινήσει το Τριώδιο στο νησί μαζεύονται παρέες με μεταμφιεσμένα πρόσωπα, όπου ο μπροστάρης της κάθε παρέας φοράει μαλλιαρή κάπα,μάσκα μικρού γιδιού και κρατάει 40-60 κουδούνια κοπαδιού. Ο μπροστάρης ονομάζεται "Γέρος" και ακολουθείται από την "Κορέλα", μια γυναίκα την οποία παριστάνει ένας άντρας ντυμένος με γυναικεία φορεσιά και ίδια μάσκα.Υπάρχει και ένα τρίτο πρόσωπο ο Φράγκος, ο οποίος φοράει φράγκικο παντελόνι και μάσκα και στο πίσω μέρος της μέσης του έχει κρεμασμένο ένα κουδούνι, ενώ στα χέρια του κρατάει ένα κοχύλι που το φυσάει κι αυτό βγάζει ήχους.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ
Εδώ θα συναντήσουμε το έθιμο της Τράτας που γίνεται την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Μικροί και μεγάλοι μασκαρεμένοι και μουντζουρωμένοι, κατασκευάζουν με καλάμια και ξύλα την τράτα. Μαζί με το καράβι υπάρχει ο καπετάνιος και όλο το πλήρωμα, όπου περνούν και τραγουδούν αποκριάτικα τραγούδια σε όλο το νησί. Οι νοικοκυραίοι χορεύουν και τραγουδούν μαζί με όλο το πλήρωμα.Στο τέλος φτάνουν όλοι μαζί στην παραλία και βουλιάζουν  τις τράτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου